3D skenování v technické praxi

Metoda 3D skenování není nová. Čím dál více se rozšiřuje využití této metody do širokého okruhu činností, jako např. architektura, archeologie, filmové efekty, počítačové hry, medicína nebo strojírenství.

V zubní, čelistní a kloubní chirurgii se 3D skenování a následně např. 3D tisk využívá k návrhu a výrobě čelistních, zubních a kloubních náhrad přímo na míru pacienta.

V architektuře např. stavebnictví se ve spolupráci s geodety využívá metoda 3D skenování při obnově historicky cenných fasád a staveb. Dále pro digitalizaci budov (pro BIM), např. při aktualizaci dokumentace stávajícího stavu budov nebo pro potřeby rekonstrukce, modernizace i údržby.

V archeologii se využívá k rekonstrukci a vizualizaci nalezených objektů.

Případů použití metody 3D skeningu je samozřejmě mnohem více, které ani v této krátké notice nelze zmínit.

Zaměřme se proto nyní na využití metody ve strojírenství.

Již delší dobu se metoda využívá v oblasti kontroly v průběhu výroby, a to jak formou kontaktních skenerů, tak bezkontaktních. Ve výstupních kontrolách se kontroluje kvalita výrobku porovnáním s digitálními modely. Lídrem v oblasti přesného měření a kontroly kvality je firma HEXAGON.

oblasti 3D tisku lze naskenovaný 3D model ihned použít pro tisk.

Metodu 3D skenování lze využít i při např. ověřování zástavby objektu do svého okolí, které se nasnímá 3D a lze jej využít např. při výstavbě výrobní linky do okolí. Stejně lze řešit projekt rekonstrukce technologie do stávajících prostor.

Velmi efektivní je metoda 3D skenování pro potřeby reverzního inženýrství (RE), kdy naskenovaná data jsou předlohou pro tvorbu nového CAD modelu.

Zpětné inženýrství umožňuje začlenit do tvorby návrhu digitálně skenované těleso buď přímo jako sítě trojúhelníků (facet) nebo jako tělesa a plochy. Využití skenovaných dat je možné díky asistovanému zpětnému modelování využívajícímu různé nástroje, např. nástroje pro odstranění chyb sítě, které odstraní chyby vzniklé při importu.

Konvergentní modelování umožňuje pracovat s facetovými daty stejným způsobem jako s tradičními daty reprezentace hranic (b-rep).

Síťované těleso lze plynule integrovat do běžných postupů úprav modelů a tím snadno získat konečný návrh pro danou úlohu. Není již potřeba postupovat úmorný a nepřesný převod z trojúhelníkové sítě na b-reps.

Funkce zpětného inženýrství je obsažena rovněž v námi distribuovaném CAD systému Solid Edge. Podmínkou je, aby importovaná skenovaná data byla převedena do STL formátu, pak je možné pomocí nástrojů a příkazů na kartě Zpětné inženýrství převést těleso sítě na booleovské (B-rep) těleso návrhu.

cs_CZCzech